Egyéb

Ízületvédelem a mindennapokban

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Korunk leggyakoribb felnőttkori problémái a különböző csont- és ízületi betegségek. Ezeknek több eltérő oka lehet, a fertőzésektől a mindenféle sérülésekig, amelyek nagyban csorbíthatják az életnek becézett szép és különleges élményt. Ezért érdemes olyan módon kiegészíteni az egyébként rendezett étrendünket, hogy megfelelő támogatást biztosíthassunk a csontjainknak és az igen sérülékeny ízületeinknek. Az ízületvédelem kiemelten fontossá vált napjainkban.

Az ízületvédelem szükségessége

Azt természetesen nem lehet kijelenteni, hogy márpedig mindenki szenvedni fog valamilyen mozgásszervi betegségtől az élete folyamán. Igaz azonban, hogy az esélyek meglepően nagyok, és itt nem kell egyből a sportolókat emlegetni, mert nem csak róluk van szó. Magyarországon a lakosság 15%-át érintik az ezzel kapcsolatos problémák. Az ízületvédelem mindenki hatásköre.

Ahhoz, hogy az ember csontjai és ízületei tökéletes állapotban legyenek, bizony sok tényezőnek kell egyszerre teljesülnie. Itt ismét hozhatjuk a táplálkozás fontosságát, a vitaminok és ásványi anyagok szükségességét, a megfelelő mozgást, hogy csak párat említsünk meg a sok közül. Rengeteg dolgot fel lehetne itt sorakoztatni, és igyekszünk elmagyarázni, hogy mégis miért van szükségünk minderre.

Ugyanis rengeteg úton és módon gyűlhet meg a bajunk ezekkel a kényes műszerekkel. Sok helyütt azt lehet olvasni, hogy egyes betegségek, csakúgy, mint az artrózis, minden különösebb előjel vagy “ok” nélkül is megtámadhatja az ízületeinket. Ennek a kórnak igen komoly végkifejletei léteznek, a műtéten át a protézisig, vagy éppen az ágyhoz kötöttségig. De megemlíthetjük a “mindenki” családjában ott rejtőző csontritkulást is, amelyet egyes esetekben lelki okokra vezetnek vissza. Igen kérem, lelki okok.

Persze nem a riogatás a cél, amikor arról próbáljuk meggyőzni magunkat, hogy mi is tehetünk valamit azért, hogy minél távolabb kerüljünk a fent említett betegségektől és társaiktól. Egyszerűen csak be kell látnunk, hogy azzal nem árthatunk  magunknak, ha erősebbé tesszük csontozatunkat, és megfelelően olajozzuk ezeket a ténylegesen kényes műszereinket. Hiszen így is rengeteg a rizikó és kockázati tényező, ez a legkevesebb, amit megtehetünk. Az ízületvédelem nagyon is fontos.

ízületvédelem

A sport és az ízületvédelem

Annak a sportolónak a számára, aki még nem találkozott ízületvédő készítményekkel, két út létezik. Hamarosan fog, és azt bizony nem örömében. Vagy ha nem így lesz, akkor bitang jó a genetikája, de neki is javasoljuk, hogy egyszer gondolkodjon el egy alap ízületvédő szedésén, akár rendszertelenül, megelőzésképp.

Egy biztos, aki sporttevékenységre adja a fejét, legyen az idős vagy fiatal, próbáljon meg minden ilyen irányú dolgot úgy végezni, hogy abból profitáljon, és semmiképpen se károsodjon.

Groteszk a példa, de senki sem menne le futni a parkba, ha tudná, hogy attól problémái lehetnek a térdével vagy a bokájával, és egyszer emiatt meg lesz műtve. Nem valószínű ugye? Ugyanis mindenkit az egészségesebb élet motivál, mégis hallani ilyesmikről. Itt persze főleg élsportolókról szól a fáma, bár a kevéssé híres amatőr sportbarbárok tábora is igen jelentős. Nem egy-két ember szenved sajnos sportsérülésben a saját, egyébként ki is védhető hibájából fakadóan.

A sport esetében nagyon fontos, hogy tudjuk mi is az a gyakorlat amit csinálunk, hogyan szabályos, és hogyan a legveszélytelenebb. Ez igaz gyaloglástól a testépítésig. Erre érdemes odafigyelni, bármennyire is bagatelnek hangzik a dolog. Sokan ezek figyelembe vételének hiánya miatt döntenek úgy, hogy 67 és fél kiló önálló testsúllyal magukra borítanak egy 100 kilónyi tárcsával felpakolt fekvenyomó rudat. Mondanom se kell. Persze van aki megússza egy rotátor köpeny sérüléssel, ami szintén nem egy olimpiai arany. Kellemetlen, annyi szent.

Ízületvédelem és ízületvédők, amiket érdemes megismernünk

A legalapvetőbb, amit meg kellene legalább évi egy-két kúra szintjén ejtenünk, az egy általános porcerősítők szedése. Ezeknek a tablettáknak a szedése még egyáltalán nem feltételez semmilyen elváltozást vagy súlyosabb betegséget. Mégis csontozatunk és ízületeink védelmében tett lépésként nagyon hatásos. Ez persze nem azt jelenti, hogy ezeket a készítményeket nem lehet már meglévő bajok orvoslására is alkalmazni, illetve kombinálni más hatóanyagú készítményekkel.

A cápaporc az egyik legeffektívebb ízületvédő és gyulladáscsökkentő, amelyet manapság be lehet szerezni a piacon. Melegen ajánlott készítmény, bizonyítottan hatékony az ízületi problémák felszámolásában. Az ár hatóanyag tartalomtól függően igen csak magasra rúghat, mégis meleg szívvel tudjuk ajánlani mindenkinek, akinek már kialakult valamilyen mozgásszervi problémája.

A kurkuma kapszulák szintén kiváló természetes gyulladáscsökkentőnek bizonyulnak, azonban önmagukban talán nem mondhatóak igazi megoldásnak. Aki már szedi, annak is javasoljuk, hogy kombinálja más ízületvédő és csontozatot támogató készítménnyel.

Ha már jártunk orvosnál egy már meglévő ízületi problémával, akkor ismerősen fog csengeni a Kondroitin és a Glükozamin neve. Ez a két leggyakoribb hatóanyag, amely párban előfordul az ízületi problémákra felírt gyógyszerekben. Ezek mellé érdemes mindig gyulladáscsökkentőket is alkalmazni, úgy mint C-vitamint, MSM-et, kurkumát vagy esetleg valamely omega-3 készítményt. Kenés gyanánt adhatunk még kollagént is az ízületeknek, hogy tovább erősítsük a regenerálódást.

Kombinált és leginkább ajánlott ízületvédők

Manapság már több táplálékkiegészítőt gyártó cég repertoárjában szerepelnek olyan ízületvédő készítmények, amelyek az előbb említett hatóanyagokat kombinálják egy komolyabb dózisban összeszedve. Ezek a prémium termékek jóval effektívebbek hatásuk szempontjából, mint az orvosilag felírt patikai kondroitin-glükozamin készítmények, bár ennek értelme (?) számunkra nem világos. Az azonban igen, hogy ha ilyen kombinált ízületvédőt vásárolunk az jóval gazdaságosabb megoldás, mintha egyenként szereznénk be a külön hatóanyaggal bíró készítményeket. Ma már számos olyan termék létezik, amely nem csak a megelőzést, de a gyógyulást támogató folyamatokban is profinak mondható.

ízületvédelem

Hogyan hatékony az ízületvédelem?

Ez egy olyan kérdés, amely egyszerűnek hangzik, de közel sem biztos, ha fellapozzuk a kínálatot, akkor olyan egyértelmű lesz mindenki számára. Mindenekelőtt azt kell pontosítanunk, hogy milyen okból is van szükségünk ízületvédőre. Lehet megelőzés a cél, az azonban szintén nem mindegy, hogy sport mellett akarunk e támogatást biztosítani a szervezetünknek. Ezt is érdemes figyelembe vennünk a megfelelő termék kiválasztásakor.

Nyilván kisebb az esély egy ízületi problémára, ha nem erőltetjük heti 3-4-5 alkalommal azokat különböző módokon. Ez persze nem lehet igaz arra az illetőre, aki télen is rövid gatyában mászkál az utcán, de nem sportol semmit sem. Ő szintén ki van téve a gyulladások esélyeinek, csakúgy mint a nehéz fizikai munkát végzők, vagy a specifikusan ízület-gyilkos munkakörök gyakorlói (burkoló, satöbbi). Ezért azt ajánljuk, hogy legelőszőr azt döntsük el, hogy mi is a célunk az általunk választani kívánt termékkel, és aztán mérlegeljünk, hogy milyen hatóanyag koncentrációra van szükségünk.

Minden egyes ízületvédőnél van adagolási javaslat, amelyek általában kúraszerű szedést ajánlanak vagy írnak elő. Ehhez képest kell összeállítanunk a saját ízületi támogatásunkat, és eldönteni, hogy szükséges-e egy komplett kúra, vagy az alkalmankénti ráerősítés. Ez persze nem egyenértékű azzal, hogyha valaki pusztán spórolásból nem szedi az előírt mennyiséget. Az a gondolat, hogy már egy-két kapszula is több, mondjuk heti rendszerességgel, mint a semmi, egy már meglévő problémánál teljesen hibás. Ne ez a kicsinyesség motiváljon, hanem a tenni akarás a szervezetünk egészsége érdekében.

Sportolóknál mindenképp azt ajánljuk, hogy kizárólag profi támogatást válasszanak a tevékenységük mellé, mert az hosszútávon a legbiztonságosabb és legkifizetődőbb.

Kinek szükséges az ízületvédő és az ízületvédelem?

Rövid a válasz: mindenkinek, aki törődni szeretne a teste épségével. A mérték és a gyakoriság természetesen esetenként más és más. De a minőség ne legyen az. Mindig válasszunk megbízható terméket a polcokról, azokban nem fogunk csalódni.

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.