Egyéb

Sportital

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

 

Sportital mindenkinek

A modern világot rohanó, teljesítmény-centrikus, kapkodó életvitel jellemzi, ahol minduntalan harcban állunk az energiáinkkal, illetve az idővel. Így aztán igazán nem meglepő, ha az emberek úgy döntenek, hogy megpróbálnak tágítani a természet szabta határaikon. Ha van némi tájékozottságuk a területen, akkor ezt igyekeznek egészségesebb módon elérni, mint mondjuk a túlzott kávé vagy energiaital fogyasztás. Egy jó minőségű sportital pontosan ezt az igényünket képes kielégíteni, az elérhető prémium minőségű termékek széles skáláján. Ugyanis a minőségi sportital energiaital is.

Néhány éve még teljes mértékben elképzelhetetlen volt, hogy ilyen mértékben használjanak az emberek sportolóknak kifejlesztett vitaminokat vagy egyéb készítményeket. Manapság azonban egyre nagyobb közösség fordul az egészségtudatosabb életvitelhez, ami valljuk meg, egy nagyon pozitív tendencia. Mára meg is vannak a megfelelő források ahhoz, hogy jó minőségben, megfizethető áron ilyen termékekhez jussunk, és elérjük az általunk kitűzött célokat.

sportital

Mitől sportital a sportital?

Több tévhittel is le kell számolni az ilyen italok tekintetében. Egyrészt, a boltok polcairól ismerősen ránk kacsintó, márkástól gagyiig sorakozó energiaitalok, nem vehetőek abba a kategóriába, amit mi itt tárgyalni szeretnénk. Ennek főképp az a legegyértelműbb oka, hogy egy ilyen termék még csekély fogyasztás mellett sincs semmilyen pozitív hatással a szervezetünkre. A rutinszerű iszogatással járó kardiológiai problémák pedig remélhetőleg sokakat fognak távol tartani, vagy végképp eltávolítani ezektől az italoktól. Bármekkora divatjelenség is, főleg a fiatalok körében, meg kell értenünk, hogy ezek még csak köszönő viszonyban sincsenek az egészségünkkel. Ha valaki pörögni szeretne, igyon egy kevésbé divatos, de annál egészségesebb csésze zöld teát.

Vissza térve a sportital témakörre. A sportteljesítményekkel kapcsolatos kutatások az elmúlt 40-50 évben óriási mértékben változtak, és több olyan terméket köszönhetünk nekik, amely ma mindenki számára elérhető. Napjainkban már nem jelent problémát olyan italokat beszerezni, amelyek nagy mértékben segítenek a teljesítményünk fokozásához és nem mellesleg még támogatják is a szervezetünket. A sportital, mint olyan a hatvanas években jelent meg, de csak a nyolcvanas évek Amerikájában kezdte meg hódító útját.

Alapvetően ebbe a gyűjtőfogalomba tartoznak az izotóniás italok, a hipotóniás italok és az egyéb energiamentes italkészítmények is. Mind külön-külön szerepet játszanak a szervezetünk megfelelő támogatásában az intenzív napi munkánk, illetve sporttevékenységünk előtt, közben és után is. A sportitalok nem tartalmazhatnak szénsavat, mert a sporttevékenység alatt felszabaduló szénsav gyomorrepedést is okozhat.

A sportital szerepe az intenzív tevékenységek kiegészítésére

A szervezetünk minden esetben homeosztázisra, azaz egyensúlyra törekszik. Amint azonban intenzívebb mozgásba kezdünk, például sportolunk, tulajdonképpen a szervezet ezen törekvése ellen kezdjük meg a tevékenységünket. De miért is?

A válasz igen egyértelmű. Ezen tevékenységeink alatt erőteljesen megcsappannak a szénhidrát raktáraink, az izzadással folyadék és azzal együtt elektrolit vesztés következik be. Intenzívebb, például konditermes edzésnél az izomzat olyan mikro-sérüléseket szenved, amely által tejsav és egyéb bomlástermékek szabadulnak fel a szervezetben. Ezek mind-mind a test egyensúly-törekvesének ellenében állnak. Persze a mozgás egyáltalán nem egészségtelen vagy káros, nem erről van itt szó.

De egy komolyabb mozgástevékenység alatt, körülbelül egy-másfél óra elteltével olyan mennyiségű folyadékvesztés állhat be a szervezetünkben, amely könnyen előidézhet például keringési sokkot is. A megfelelő folyadékpótlás a sportolók körében így nem is kérdéses, azonban ez ugyanígy vonatkozik a megterhelő fizikai munkát végzőkre vagy egy átlag emberre is. A sportitalok pontosan itt kapcsolódnak be a rendszerünkbe, hiszen ezek a készítmények a tökéletes koncentrációban tartalmazzák a szervezetünknek szükséges tápanyagokat a visszatöltéshez.sportital

Az izotóniás sportital

Az izotóniás italok 4-8% között tartalmaznak szénhidrátokat per 100ml. Az ez alatti mennyiséggel ellátott italkészítményeket nevezzük hipotóniás italoknak. A teljesítményünk fenntartásának érdekében a hozzáadott cukrok segíteni fogják a szervezetünket, és nem engedik a szénhidrátvesztés miatti visszaesést. Ezen kívül találunk még bennük különböző töltéssel rendelkező elektrolitokat, melyek tulajdonképpen ásványi anyagok. Ezek közül is a nátrium és a klór, amely nagyobb mértékben ürül a szervezetből és pótlásra szorul, illetve kisebb mértékben a magnézium. Ezek a termékek a megfelelő szükségletek kielégítésére szakosodtak, és segítenek minket a szervezetünk egyensúlyi állapotának visszaállításában. Semmilyen egészséget károsító hatásuk nem ismert.

Fontos megjegyeznünk, hogy a folyadékpótlást nem csak sportital formájában kell elvégezni. Ugyanúgy ajánlott a víz fogyasztás is, ha sporttevékenységet folytatunk.

Egy adott edzés alatt leadott súlymennyiségünk 150%-át kell visszapótolnunk folyadék formájában. Ezt megtehetjük egyrészt sportital formájában, vízzel, illetve más egészséges folyadék formájában. Ha  lehet, akkor ne a kóla legyen ez.

Mikor ajánlott a sportital fogyasztás?

Ha a tartós teljesítmény fenntartása a cél az adott tevékenység folyamán, akkor mindenképp ajánlott a jó minőségű sportital fogyasztása. Másik ilyen jellegű dolog, ahol különösen fontos lehet a szervezetünknek a megfelelő utánpótlás, az a beltéri kardióedzés. Ennél erőteljesen javasolt egy izotóniás ital a vízfogyasztás mellett.

Más esetekben is jól jöhet, úgy mint versenyeken, illetve intenzív edzések alkalmával, amikor szeretnénk a lehető legjobbat kihozni magunkból.

Természetesen lesznek olyanok, akik nem tudják beilleszteni ezeket a készítményeket a napi rutinjukba, mert a diétájuk mást diktál. Ezért mindig azt tartsuk szem előtt, ami a kitűzött cél szolgálatában áll, azonban ne felejtsük el, hogy a céljaink ne legyenek kárára az egészségünknek.

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.